Gyártók szerint 


Parfümök világa

fejlec_1_570

Mese az alapanyagokról

A parfümöket a szirmokból, bimbókból, levelekből, szárakból, fás részekből, gyümölcsökből, magvakból, kérgekből, gyantákból, gyökerekből kivont illóolajokból, sőt, állati szekrétumokból nyerik. Azzal viszont már jóval kevesebben vannak tisztában, hogy micsoda fáradságos, aprólékos munka vezet ezek kinyeréséhez.

A parfümvilág fővárosában, a franciaországi Grasse-ban például a munkások pirkadat előtt kelnek, hogy még napfelkelte előtt leszedjék a jázmint, ami a rózsa után a parfümgyártás leggyakrabban hasznosított alapanyaga. Amikor a nap felbukkan a horizonton, a virág az illatának húsz százalékát veszti el, így fontos a gyorsaság. Aki gyakorlott a begyűjtésben, háromnegyed óra alatt fél kiló virágot szed le, ami nagyjából ötezer darab kis virágnak felel meg. Azonban ez a mennyiség mindössze néhány csepp esszenciát jelent. 400 kilónyi, azaz négymillió darab jázminvirágból mindössze fél kiló koncentrált olaj nyerhető ki. Nem csoda tehát, ha az így nyert jázmin abszolút minőségtől függően 2-4 millió forintnyi összegbe kerül.

02_felul_570

Mindez még csak nem is egyedi eset: az indiai szantálfának harminc-ötven év kell, mire felhasználhatóvá válik – nem véletlen, hogy az egyik legértékesebb és legdrágább alapanyag. 1500 kiló bergamottból csupán egy kiló esszencia nyerhető ki, 1300 kiló tubarózsából pedig mindössze 200 ml abszolút olaj, ami tehát így az aranynál is értékesebb. Ráadásul nem egyszerű egy illat esetében a változatlanság megőrzése: a jázmin illata például mezőről-mezőre, évről-évre különbözhet a klímának, az eső mennyiségének és a talaj állapotának függvényében. A parfümök töménysége.

A parfümök fajtái 


A legtovább tartó illattal az Eau de Parfum rendelkezik. Ezek a készítmények 8-12 % illatesszenciát tartalmaznak, de gazdaságosabbak is, hiszen illatukat rendkívül hosszú ideig megőrzik.

A következő töménységű parfüm fajta a sorban az Eau de Toilette kb. 5-8 % esszenciával. A legtöbb divatház ebben a típusban adja ki illatait.

Az Eau de Cologne már csak 3-5 % -os töménységű. Az ennél is kevesebb illatanyagot tartalmazó parfümnek a Splash Cologne elnevezést adják.

Mégis mit jelent az fl. oz. kifejezés?

 Az fl. oz. egy angolszász mértékegység, a fluid ounce rövidítése, (fluid = folyadék ; ounce = uncia) mellyel a parfümök kiszerelését böngészve találkozhatunk, s láthatjuk. 1 fl.oz. = 28,4ml.
Előfordulhat még US fl. oz. kifejezés is, mely amerikai mértékegység. 1 US fl.oz. = 29.5735296ml.

 

Mit jelent a tester kifejezés?

A tester parfüm összetételében, illatában, üvegében nem különbözik a többi normál csomagolású parfümtől. A gyártók a testereket azért készítik, hogy  vásárlók a boltok polcairól ezekből próbálva ismerkedjenek meg az adott parfümmel és ne kelljen csomagolt, fóliázott termékeket kibontani, így minőségbeli különbség nincs és nem is lehet, tehát nem hiányzik a parfümből, nincs kifújva belőle, ugyanúgy eredeti a parfüm, csak a díszcsomagolás hiányzik, helyette normál kartondoboz a csomagolásuk (fehér vagykarton(barna) színű) és gyártótól függően esetenként kupak nélküliek, ami azonban nem eredményezi a parfüm párolgását és ha nem ajándéknak szánják, a tárolása polcon tökéletesen kivitelezhető kupak nélkül is.

 

 

Az illatpiramis

A leggyorsabban elpárolgó összetevők kerültek a fejillatok kategóriájába. Ezek nyújtják az első benyomást – könnyed, rendkívül illékony aromák, melyek 5-30 perc alatt elenyésznek. Szerepük hasonló ahhoz, mint egy dal esetében az első dramatikus akkordoké, és egyben segítenek palástolni az alkohol szagát.

Hamar átadják helyüket a kompozíció legfontosabb illatjegyeinek, a szívillatoknak. Gyakran ezek már kezdetektől fogva ott lappanganak, azonban 10-30 perc kell nekik ahhoz, hogy valóban kibontakozzanak a bőrön. Ezek azok az illatjegyek, melyek által az adott parfüm besorolható egy-egy illatcsaládba (virágos, keleties, citrusos, fás, gyümölcsös, stb.).

Végül, jó pár óra elteltével az alapillat is érezhetővé válik – ezek ugyanis a legnagyobb molekulasúlyú illatanyagok. Lényeges jellemvonásuk, hogy fixálóanyagokként szolgálnak: lelassítják a könnyebb jegyek párolgását, és stabilitást kölcsönöznek nekik. Ezek aromája érezhető a legtovább, az alapillat akár egy napig is a bőrünkön marad. Az illatkompozíciók akár több száz illatjegyet is tartalmazhatnak, ezért általában csak a legdominánsabbakat tüntetik fel a piramison.

02_alul_570

Az Illatfelho.hu minden parfüm összetevőjét az illatpiramis szerint ismerteti, hogy még könnyebben ki tudja választani kedvenc illatát!

 

Az Illatfelhő.hu által forgalmazott valamennyi termék kiszállítása INGYENES már 1darab termék vásárlása esetén is.